Sider

mandag 20. februar 2012

Fattigdom kan defineres på mange måter


I følge store norske leksikon er den generelle definisjonen på fattigdom;

«... å ha manglende mulighet til leve et fullverdig liv. Dette innebærer at fattigdom er mer enn fravær av materiell velferd. Fattigdom innebærer også manglende valgmuligheter og mangel på anstendig levestandard. Fattigdom begrenser menneskers muligheter til å ha innflytelse over sin egen livssituasjon og begrenser den enkeltes valgmuligheter.»(kilde: http://snl.no/fattigdom )

Men finnes det andre måter å være fattig på? Er det slik at så lenge man har penger og alt annet av materielle goder, så er man garantert et godt liv? Etter fire måneder i Kenya kan jeg si at dette ikke er hele sannheten. I følge denne definisjonen er Kenya et fattig land, men ut fra definisjoner hvor rikdom måles i lykke, vennskap, gjestfrihet og ressurser blir skalaen snudd på hodet – med Kenya på topp og Norge på bunn.

Er dette en måte å definere fattigdom på?

Store åkre med mais, ananas, te eller kaffe er å finne hvor henn man går, smilende mennesker som tar seg tid til å spørre hvordan det går med deg, uavhengig hvor travle de egentlig er, barn som leker med pinner og gamle blikkbokser, men som aldri klager over lekene sine og studenter som låner vekk sengene sine, slik at du skal få ei god natt med søvn og som står opp ekstra tidlig for å lage en god frokost til deg.

Norge ligger kanskje på topp når det gjelder levestandard, men på 112(!!!!) plass når det kommer til livskvalitet. Mange nordmenn  har det alt for travelt med seg selv, og har lett for å glemme medmennesker rundt seg, klager over den minste ting og statistikk viser at nordmenn ler i gjennomsnitt 10 minutter i løpet av en dag. Nordmenn er absolutt ikke lykkelige eller fornøyde mennesker med skilsmissestatistikk på 50%. Store norske leksikon sier at fattigdom er «... å ha manglende mulighet til leve et fullverdig liv». Lever nordmenn det fullverdige liv når de klager over for liten flatskjerm, mobil som er et år gammel eller to biler som gjerne skulle vært tre?

I Kenya dør mange fordi de er fattige, men alt for mange i Norge velger å ta sitt eget liv fordi de er fattige..





3 kommentarer:

  1. Helt sant, jenta mi! Er mange måter å både være rik og fattig på. Her i norden er vi preget av materialismen og et egosentrisk verdensbilde - ikke bra! Blir ikke lykkelig av penger og ting, men av ekte relasjoner og vennskap - noe man ikke får når man bare tenker på seg selv.

    Du er flink, og jeg heier på deg! Alt du gjør for menneskene der nede, og ikke mist for alt du gjør og kommer til å gjøre for oss her hjemme :)

    Savner deg masse! Takk for nydelig samtale på skype. Nyt siste tiden på Kenya!

    - Miriam

    SvarSlett
  2. ELSKER HJERTET DITT!!

    Sola

    SvarSlett
  3. Dette var veldig bra, Elisabeth!!

    SvarSlett